Love the original, say no to copies
Together with a group of 23 other Finnish design companies Eero Aarnio Originals is campaigning for authentic design products, against the industry of copied designs. #loveoriginal is a campaign to value the work behind original design.
The design process is usually long and costly and it might take several years to create a perfect product with all the supporting details and materials. To copy someone else’s design is always wrong. The copying of design products has a severe impact on many different partiers, with economic losses from the designer to manufacturers and the chain of distribution. Consumers also suffer as the copies are made and sold more cheaply and are thus always of poorer quality than the original products.
The genuine Ball Chair is made in Finland
Eero Aarnio is one of Finland's most copied designers. The most copied designs are the Ball Chair and Bubble chair. The Ball Chair has been copied since the 1970s and the copies are usually made in China.
The genuine Ball Chair has been made only in Finland since the 1960s, at the Artekno factory in Luopioinen, in addition to the other Aarnio Originals fibreglass classics. The original Bubble is manufatured in Orimattila at the Keraplast factory.
Eero Aarnio Originals is the only licensed manufacturer and distributor of the items in the Aarnio Originals collection, including the Ball Chair, Bubble, Pastil, Pony, Parabel, Formula, Tomato, Screw, Mushroom and Copacabana. Our official retailers are listed here.
The genuine Aarnio Originals products include a unique ID label and a certificate of authenticity.
Share the original designs
The goal with the #loveoriginal campaign is to highlight original products and original design. Consumers and other brands are invited to take part of the campaign and to spread the word and share original designs with the hashtag #loveoriginal.
The group of design companies behind the #loveoriginal campaign released an official media release on the subject, read the original statement below in Finnish.
---
Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 3.9.2018
Suomalaiset design-yritykset kampanjoivat yhdessä aitojen tuotteiden puolesta
Suomalaiset design-yritykset haluavat tuoda esiin alkuperäisten tuotteiden taustalla olevaa työtä ja kampanjoivat siksi aitojen tuotteiden puolesta. Kampanja sai alkunsa, kun design alan pk-yritykset huomasivat, että yhteiset keskustelut ajautuivat yhä useammin kopiointiin liittyviin ongelmiin. Pienissä yrityksissä luovan työn osuus on todella merkittävä ja eikä yrityksillä ole voimavaroja taistella kopiointia vastaan.
Alkuperäisten tuotteiden kopiointi on kasvava ongelma: useat suomalaiset tuotteet ovat joutuneet kopioinnin kohteeksi sekä kansainvälisesti, että kotimaassa.
- Mm. Lundian tuotteista löytyy kopioita Suomesta ja ulkomailta. Tuotteiden lisäksi on kopioitu markkinoinnissa käytettäviä kuvia. Tällöin kuluttajan on lähes mahdoton tietää, että tuote onkin kopio. Yritysten taas on erittäin hankala vahtia kopiointia. Kopioinnin vastainen työ vie yrityksiltä paljon resursseja ja juristikulut ovat kalliit, Lundian toimitusjohtaja Michaela von Wendt kuvaa ongelmaa.
- Kopiointi on yrityksille suuri ongelma, johon toivoisimme enemmän tukea virallisilta tahoilta. Kopiointiteollisuutta pyörittää järjestäytynyt rikollisuus ja on selvää, että pienet yksittäiset firmat eivät pysty taistelemaan sitä vastaan. Tästä seuraa myös mittavia kansantaloudellisia menetyksiä, jatkaa Secto Designintoimitusjohtaja Emma Frenzel.
Kopiointi on rikos ja eettisesti väärin
Useat yritykset ovat suojanneet tuotteidensa tuotemerkin ja muotoilun, jolloin teollisoikeudet suojaavat tuotteen kopiointia lakisääteisesti. Omintakeinen ja uniikki muotoilu voi myös saada osakseen tekijänoikeussuojan, joka syntyy luonnollisesti rekisteröimättä. Näitä tuotteita suojaa tekijänoikeuslaki. Monia tuotteita ja mallistoja julkaisevat yritykset eivät kuitenkaan pysty suojaamaan jokaista tuotettaan. Kaikkien tuotteiden, siis myös suojaamattomien, kopioiminen on joka tapauksessa eettisesti erittäin kyseenalaista toimintaa. Tuotteen suunnittelu ja muotoilu ovat parhaimmillaan usean vuoden luomistyön tulos. Yksityiskohtia on mietitty tarkoin ja materiaaleihin on kiinnitetty erityistä huomiota.
-Pienissä yrityksissä uuden luominen vie runsaasti taloudellisia ja henkisiä resursseja. Silloin tuntuu äärimmäisen pahalta huomata, että joku toinen on kopioinut kaikkien niiden unettomien öiden lopputuloksen häikäilemättömästi omaksi tuotteekseen, toteaa LumoKidsin perustaja Tuomo Puhakainen.
LumoKidsin sängyt ja yrityksen arvot on kopioitu Venäjälle. Saman yrityksen mallistosta löytyy kopioita myös muilta eurooppalaisilta lastenkalustevalmistajilta. Kopiointityö on ollut äärimmäisen järjestelmällistä ja ammattimaista.
Kopiointi ulottuu tuotteiden lisäksi myös kuoseihin ja innovaatioihin.
- Lapuan Kankureiden kuoseista ja tuotteista on tehty suoria kopioita sekä muunnelmia niin idässä kuin lännessä. Lapuan Kankurit ovat tehneet vuosien varrella myös paljon tuotekehitystyötä, jota toiset yritykset ovat hyödyntäneet omissa mallistoissaan. Valitettavan yleistä design alalla on, että pienet yritykset kehittelevät ja tekevät innovaatioita, joita isot yritykset sitten hyödyntävät, kertoo Lapuan Kankureiden markkinointijohtaja Jaana Hjelt.
Alkuperäinen on turvallista
Tuotteiden käyttäjien kannalta erityisen tärkeää on alkuperäisiin tuotteisiin liittyvä turvallisuus. Alkuperäiset tuotteet on usein testattu EU:n turvallisuussäädösten mukaisesti tai vähintäänkin niiden turvallisuus on testattu valmistajan toimesta. Lisäksi tuotteet valmistetaan valvotuissa olosuhteissa, tarkoin valituista raaka-aineista ja hyvissä työoloissa. Alkuperäisten tuotteiden kohdalla taustalta löytyy aina yritys, johon voi ottaa yhteyttä vuosienkin päästä.
Jälleenmyyjät eivät aina tiedä tuotteen olevan kopio
Jälleenmyyjillä ei aina ole tietoa, että tuote on kopio. Toisinaan yhteydenotto kopioita myyvään yritykseen voi johtaa halvan kopion poisvetämiseen markkinoilta, koska kaikki eivät myy tarkoituksella kopioita. Osa jälleenmyyjistä taas tuntee aidot tuotteet ja välittää tietoa valmistajille, mikäli ovat tavanneet markkinoilla kopioita.
Lisätietoa kampanjasta
Kampanjan taustalla on 24 kotimaisen design-yrityksen joukko. Tavoitteena on korostaa alkuperäisiä tuotteita Habitaren aikaan, kun sisustaminen on muutenkin pinnalla.
Myös kuluttajat ja muut brändit kutsutaan kampanjoimaan tärkeän asian puolesta. Kampanjaan mukaan haluavia kannustetaan jakamaan kuvia alkuperäisistä tuotteista hashtagilla #loveoriginal.
Lisätietoa kampanjasta antavat:
Larissa Immonen, Finarte, puhelin: 040 701 0913,
sähköposti: larissa.immonen@finarte.fi
Emma Frenzel, Secto Design, puhelin: 040 565 4543,
sähköposti: emma@sectodesign.fi
Tuomo Puhakainen, LumoKids, puhelin 044 070 3248,
sähköposti tuomo@lumokids.com
Kampanjan allekirjoittajat
BEdesign, Bette Eklund ja Cilla Eklund
Eero Aarnio Originals, Stefan Mahlberg
Finarte, Larissa Immonen
Fleimio, Jussi Leimio
GRANdesign, Meiju Granholm
Hakola, Annaleena Hämäläinen ja Jari Hakola
Hile Design, Hilja Nikkanen
Himmee, Timo Niskanen
Inno, Niklas Korhonen
Interface, Tuukka Leppänen
Kutomo Rasinmäki, Eija Rasinmäki
Langø, Susanna Osala
Lapuan Kankurit, Jaana Hjelt
Lovi, Anne Paso ja Mikko Paso
LumoKids, Tuomo Puhakainen
Lundia, Michaela von Wendt
Magisso, Juhani Sirén ja Anssi Hurme
Mattotalo Helma, Aino Herlevi
Muoto2, Kirsi Pasanen ja Mikko Kentta
Nikari, Johanna Vuorio
Parolan Rottinki, Anitta Herranen
Secto Design, Tuula Jusélius ja Emma Frenzel
Teemu Järvi Illustrations, Teemu Järvi
Woodnotes, Mikko Puotila
-end of release-